NOW, SILYMARIN, 150 mg
- Tip artikla: Kapsula
- Namenjeno za: Jetra , Holesterol , Antioksidans
- Sadrži: Silimarin
- Korišćenje: Odrasli
Nema na stanju
Gujina trava ili mlečni čkalj (Silymarin) je veoma rasprostranjena divlja jestiva biljka, član porodice suncokreta, koja raste širom sveta. U medicinske svrhe koristi se seme dobijeno iz osušenih cvetova. Gujina trava ima crne sjajne semenke koje prekriva paperjasta pufnica slična onoj kod maslačka. One sadrže kompleks bioflavonoida, aktivnih sastojaka poznatih pod imenom Silymarin ekstrakt, i oni su zaslužni za njena lekovita svojstva.
Tri komponente čine ovaj kompleks: silibinin, silidionin i silikristin. Najaktivniji je silibinin. Silymarin ima antioksidantsko dejstvo na tkivo jetre, pa može biti od koristi u preventivi rizika nastanka oštećenja jetre koje izazivaju razni toksini, kao što je alkohol, lekovi, bekterije, virusi, teški metali i dr. Koristi se preko 2000 godina u tradicionalnoj medicini kod oboljenja jetre, slezine i bubrega. Njena popularnost bazira se na antičkoj slavi, jer je još Plinije Stariji (23-79. n.e.) zabeležio da je mešavina soka ove biljke i meda odlična za transport žuči.
U brojnim studijama utvrdjeno je da Silymarin može da ima zaštitno dejstvo na tkivo jetre, može da pospešuje njenu regeneraciju, smanjuje holesterol u žuči i jetri i ima antiinflamatorno dejstvo.
Stanja u kojima Silymarin može da se uzima kao dodatak ishrani:
- za zaštitu jetre (hepatoprotektanstko dejstvo)
- podrška regeneraciji oštećenog tkiva jetre
- za smanjenje holesterola jetre i žuči
- ublažava upale
- kamen u žučnoj kesi
- dermetitis, psorijaza
Silymarin štiti ćelije jetre (hepatocite) tako što blokira ulazak toksina i podstiče njihovo uklanjanje iz jetre. takodje pospešuje njihovu regeneraciju i ima snažan antioksidantni učinak. Sa stanovišta poznavanja aktivnih sastojaka, dokazanih farmakoloških i kliničkih efekata u stotinama kontrolisanih kliničkih studija i kroz decenije iskustva, ovo je verovatno najbolje ispitan biljni dodatak ishrani.
Neke od studija ukazuju da Silymarin kod oglednih miševa kojima je davan alkohol, podiže nivo aminokiseline glutationa, dok ga alkohol smanjuje. Radjene su studije i na ljudima, pa je tako utvrdjeno da kod hroničnog alkoholizma, ciroze i hepatitisa uključivanje ekstrakta gujine trave u svakodnevnu ishranu smanjuje simptome koji prate oštećenja jetre. Ipak, silimarin ima najviše efekta kod manjih oštećenja tkiva jetre.
Nemačko zdravstvo utvrdilo je tzv. Komisiju E, koja je proučavala prihvatljive načine upotrebe, kontraindikacije i doziranje za sve biljne lekove u Nemačkoj. Njihova pozitivna monografija o preparatima semena gujine trave dozvoljava upotrebu ovih preparata kao dijetetskog dodatka kod hroničnog zapaljenskog poremećaja jetre i ciroze jetre, hroničnog hepatitisa i masne infiltracije jetre kao posledice dejstva alkohola i drugih hemikalija.
Monografija takodje navodi da preventivno uzimanje silimarina može da spreči oštećenja jetre indukovana alkoholom, na osnovu čega se zaključuje da može da bude koristan i u smanjenju rizika nastajanja raznih oboljenja jetre.
- Brend Now
- Korišćenje Odrasli
- Sadrži Silimarin
- Namenjeno za Antioksidans, Holesterol, Jetra
- Tip artikla Kapsula
Gujina trava ili mlečni čkalj (Silymarin) je veoma rasprostranjena divlja jestiva biljka, član porodice suncokreta, koja raste širom sveta. U medicinske svrhe koristi se seme dobijeno iz osušenih cvetova. Gujina trava ima crne sjajne semenke koje prekriva paperjasta pufnica slična onoj kod maslačka. One sadrže kompleks bioflavonoida, aktivnih sastojaka poznatih pod imenom Silymarin ekstrakt, i oni su zaslužni za njena lekovita svojstva.
Tri komponente čine ovaj kompleks: silibinin, silidionin i silikristin. Najaktivniji je silibinin. Silymarin ima antioksidantsko dejstvo na tkivo jetre, pa može biti od koristi u preventivi rizika nastanka oštećenja jetre koje izazivaju razni toksini, kao što je alkohol, lekovi, bekterije, virusi, teški metali i dr. Koristi se preko 2000 godina u tradicionalnoj medicini kod oboljenja jetre, slezine i bubrega. Njena popularnost bazira se na antičkoj slavi, jer je još Plinije Stariji (23-79. n.e.) zabeležio da je mešavina soka ove biljke i meda odlična za transport žuči.
U brojnim studijama utvrdjeno je da Silymarin može da ima zaštitno dejstvo na tkivo jetre, može da pospešuje njenu regeneraciju, smanjuje holesterol u žuči i jetri i ima antiinflamatorno dejstvo.
Stanja u kojima Silymarin može da se uzima kao dodatak ishrani:
- za zaštitu jetre (hepatoprotektanstko dejstvo)
- podrška regeneraciji oštećenog tkiva jetre
- za smanjenje holesterola jetre i žuči
- ublažava upale
- kamen u žučnoj kesi
- dermetitis, psorijaza
Silymarin štiti ćelije jetre (hepatocite) tako što blokira ulazak toksina i podstiče njihovo uklanjanje iz jetre. takodje pospešuje njihovu regeneraciju i ima snažan antioksidantni učinak. Sa stanovišta poznavanja aktivnih sastojaka, dokazanih farmakoloških i kliničkih efekata u stotinama kontrolisanih kliničkih studija i kroz decenije iskustva, ovo je verovatno najbolje ispitan biljni dodatak ishrani.
Neke od studija ukazuju da Silymarin kod oglednih miševa kojima je davan alkohol, podiže nivo aminokiseline glutationa, dok ga alkohol smanjuje. Radjene su studije i na ljudima, pa je tako utvrdjeno da kod hroničnog alkoholizma, ciroze i hepatitisa uključivanje ekstrakta gujine trave u svakodnevnu ishranu smanjuje simptome koji prate oštećenja jetre. Ipak, silimarin ima najviše efekta kod manjih oštećenja tkiva jetre.
Nemačko zdravstvo utvrdilo je tzv. Komisiju E, koja je proučavala prihvatljive načine upotrebe, kontraindikacije i doziranje za sve biljne lekove u Nemačkoj. Njihova pozitivna monografija o preparatima semena gujine trave dozvoljava upotrebu ovih preparata kao dijetetskog dodatka kod hroničnog zapaljenskog poremećaja jetre i ciroze jetre, hroničnog hepatitisa i masne infiltracije jetre kao posledice dejstva alkohola i drugih hemikalija.
Monografija takodje navodi da preventivno uzimanje silimarina može da spreči oštećenja jetre indukovana alkoholom, na osnovu čega se zaključuje da može da bude koristan i u smanjenju rizika nastajanja raznih oboljenja jetre.