Kako pojačati imunitet kad smo se već razboleli?

Kako pojačati imunitet kad smo se već razboleli?

Image by prostooleh on Freepik

O imunitetu obično razmišljamo kada je već kasno, odnosno kada smo bolesni. Pitanje koje sebi tada često postavljamo je da li možemo ubrzati oporavak tako što ćemo uzimati preparate i hranu koji podižu imunitet.

Kada se već razbolimo, možemo da učinimo nekoliko koraka u pravcu jačanja imuniteta. Prvenstveno, organizmu treba omogućiti dovoljno sna, jer je odmor najvažnija podrška imunom sistemu. Pored ishrane bogate hranljivim sastojcima, poput voća, povrća, integralnih žitarica i proteina, za imuni suistem značajni su i vitamini, posebno vitamin C, kao i minerali poput cinka, koji su se pokazali kao vrlo korisni pri jačanju umuniteta, kako u preventivne svrhe, tako i u periodu bolesti.

O imunom sistemu i potrebi za jačanjem imuniteta govore nam od malih nogu, prvo roditelji, a onda nastavnici i lekari. Međutim, retko ko ozbiljno razmišlja o imunitetu sopstvenog organizma sve dok ne oseti prve simptome bolesti. Nešto ozbiljnije navike, kada je reč o jačanju imuniteta, mnogi su stekli tek tokom pandemije Corona virusa, kada su obolelima propisivani i suplementi vitamina, pored terapije antibioticima. Zavladalo je mišljenje da su osobe sa jačim imunitetom lakše podnele zarazu ovim virusom. Mada, koliko god da se o imunitetu kao najvažnijem čuvar zdravlja govori, preventiva je još uvek na nezavidnom nivou. Od kakvog je značaja jak imunitet, većina ljudi seti se tek kad se razboli.

Imuni sistem se sastoji od različitih organa, ćelija i proteina koji u međusobnoj interakciji održavaju zaštitu organizma. Glavni dužnost imunog sistema je prepoznavanje i eliminacija mikroorganizama poput bakterija, virusa, gljivica i parazita, kao i prepoznavanje i uklanjanje promenjenih ili abnormalnih ćelija unutar organizma, uključujući i maligne ćelije koje mogu dovesti do razvoja karcinoma. S obzirom na to da s hladnim danima dolaze i prehlade slabijeg ili jačeg intenziteta, česte infekcije i upale respiratornog sistema, i stanja praćena temperaturom i slabošću koje izazivaju virusi, vreme je da se razmišlja šta to nismo uradili na vreme, pa je naš imuni sistem ipak nadjačan. U sklopu ovom pitanja, često se postavlja i pitanje da li postoji pravo vreme zajačanje imuniteta.

Šta mogu da očekuju osobe sa slabim imunitetom?

 

Slab imunitet može povećati rizik od različitih infekcija i lakših oboljenja, jer organizam nije u stanju da se efikasno bori protiv patogena. Uobičajene infekcije i oboljenja koja su često povezana sa slabim imunološkim sistemom, osim prehlade, često su i grip, infekcije urinarnog trakta, gljivične infekcije, herpes ili bakterijske infekcije kože. U težim slučajevima, problemi sa imunološkim sistemom mogu dovesti do različitih bolesti i stanja koja se često nazivaju bolestima autoimunog sistema. U ovim stanjima, imunološki sistem napada sopstvene ćelije i tkiva organizma, umesto da ih štiti od spoljnih pretnji. U ovakvim situacijama, podizanje imuniteta je dugotrajan i težak proces. Ako se ipak fokusiramo na lakša oboljenja, jačanje imunog sistema kada su virusi, bakterije ili gljivice već napale organizam, moguće je, ali ne u onoj meri koliko pomaže preventiva.

Bolesni smo – kako da brzo ojačamo imunitet?

 

Prvo pitanje koje se nameće je da li uopšte možemo bilo šta da učinimo?

Pre svega, moramo znati da ojačavanje imuniteta nije proces koji se može postići preko noći, ali postoje određeni koraci koje možemo da preduzmemo kako bismo podržali i poboljšali funkciju imunološkog sistema. Jedan od ključnih faktora za snažan imunološki sistem je pravilna ishrana koja obuhvata voće, povrće, integralne žitarice, proteine, zdrave masti i mlečne proizvode. Ove namirnice pružaju esencijalne hranljive sastojke, vitamine i minerale potrebne za imuni sistem. Međutim, najčešće se tokom bolesti i apetit smanjuje, tako da su supe i dvopek jedino što možemo da pojedemo. Voće se najčešće svodi na limunadu i sokove od ceđenog voća. U tom slučaju pribegavamo suplementima. Primećujemo da je asortiman ovih proizvoda na tržištu veoma bogat, pa je ponekad teško odlučiti koji dodatak ishrani može da pomogne jačanju imuniteta i u kom obliku ih je najbolje koristiti. Da rešimo ovu nedoumicu, uvek se možemo osloniti na stručnu preporuku, kao i na pozitivna iskustva potrošača.

Dodaci ishrani za poboljšanje imuniteta

 

Suplementi mogu biti izuzetno korisni kao dodatak pravilnoj ishrani kao podrška imunom sistemu. Međutim, pre nego što se započne sa suplementacijom, preporučuje se konsultacija sa lekarom ili farmaceutom, kako bi dobili personalizovane savete, posebno ako pacijent već imate zdravstvenih problema zbog kojih uzima medikamente.

U zavisnosti od ličnih afiniteta, suplemente možemo nabaviti u vidu kapsula ili tableta ili šumećih pastila za one koji imaju problem sa gutanjem, Suplementi u prahu se obično rastvaraju u tečnosti, a neki preparati se kupuju u vidu tečnosti,u bočicama ili flašama. Tečni suplementi su laki za konzumiranje i brzo se apsorbuju u organizmu. Disperzibilni oblici suplemenata rastvaraju se u vodi i konzumirju kao napitak, a u ovom obliku najčešće dolaze vitamini i minerali.Kada je potrebno precizno doziranje preparata, izbor pada na tečne suplemente u obliku kapi koje se doziraju pomoću posebne pipete ili kapaljke. Neki suplementi, poput vitamina D, mogu se nalaziti u obliku masti ili krema koje se nanose na kožu. Ipak, izvesno je da svaki suplement nje dostupan u svim oblicima, pa je korisno pre kupovine proveriti dostupnost određenog suplementa u obliku koji odgovara konzumentu.

imunitet vitamini blog

Supstance, hrana i proizvodi koji direktno utiču na poboljšanje imuniteta:

 

Vitamini - najčešće antioksidans C vitamin i D vitamin koji vrše ulogu u funkciji belih krvnih zrnaca i pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja. Različite grupe vitamina potpomažu imuni sistem u zavisnosti od vrste oboljenja, i nikada nije suvišno uključiti ih u ishranu u toku bolesti.

Minerali – supstance koje igraju ključnu ulogu u podršci imunom sistemu, jer su uključeni u različite biološke procese koji pomažu u održavanju funkcije belih krvnih zrnaca, smanjenju upala i jačanju opšteg zdravlja organizma. Neki od njih su cink, selen ili magnezijum.

Probiotici – suplementi kju pomažu u održavanju zdrave crevne flore, što može imati pozitivan uticaj na imunoi sistem.

Med i pčelinji proizvodi - iako nije sasvim dokazano, med i pčelinji proizvodi, poput propolisa, matičnog mleča i polena, često se povezuju s podrškom imunom sistemu. Ovi proizvodi imaju određene nutritivne i lekovite osobine, tako da u svakom slučaju ostvaruju pozitivno dejstvo na organizam, pogotovo kada je oslabljen.

Šta ne treba pokušavati da bi se ojačao imunitet, ako oboljenje već postoji?

 

Kada već dobijemo simptome bolesti, važno je da izbegavamo određene prakse koje mogu negativno uticati na imuni sistem ili pogoršati opšte stanje organizma. Nikako se ne preporučuje prekomerna fizička aktivnost koja može dodatno opteretiti organizam, jer je za oporavak neophodan odmor. Iako određeni vitamini i suplementi mogu biti korisni, prekomerna konzumacija može uzrokovati neželjene efekte. Pušenje i alkohol mogu otežati proces ozdravljenja i oslabiti imuni sistem, kao i nedovoljno sna. Loša praksa je i samostalno uzimanje različitih medikamenata, bez saveta lekara, može dovesti do neželjenih interakcija i komplikacija. Kada se već razbolimo, ne postoji „čarobni napitak“ koji bi ojačao naš narušen imunitet preko noći, iako različitim supstancama, blagotvornog delovanja na organizam, možemo da olakšamo simptome i brže prebrodimo bolest. Najbolje što možemo da uradimo za sebe i svoje zdravlje je kontunuirano jačanje imuniteta, što će oslabiti i najupornije bakterije i viruse i zaštititi nas od težih zdravstvenih problema izazvanim padom imuniteta.