Najbolji preparati za bol u grlu

Najbolji preparati za bol u grlu

Zimski period često donosi različite zdravstvene tegobe, od kojih je bol u grlu jedan od prilično neprijatnih simptoma. Bol u grlu može varirati od blage nelagodnosti do izrazito jakih i bolnih simptoma, u zavisnosti od uzroka bola i individualnih faktora. Bol u grlu može nastati iz različitih razloga, a ovo nelagodno stanje obično ukazuje na upalu ili iritaciju u predelu grla.

Uzroci mogu biti različiti, mada je bolno grlo najčešće posledica upale grla, izazvane virusnom infekcijom koja inicira upalu sluzokože u grlu, što rezultira nelagodom i bolom. Takođe, prehlada i grip su česti uzroci bolova u grlu. Bakterijske infekcije, poput streptokokne infekcije grla koja sedrugačije naziva i streptokokna angina, takođe mogu uzrokovati bol u grlu. Ove infekcije zahtevaju odgovarajući medicinski tretman, obično antibioticima.

Kada grlo zaboli, ne treba isključiti ni mogućnost alergijske reakcije na prašinu, polen, kućne ljubimce ili druge alergene. Upala krajnika može izazvati bol u grlu, a često je povezana s infekcijama, kao i sinusna infekcija koj uglavnom iritira zadnji deo grla. Pored ovih, relativno uobičajenih razloga, bol u grlu javlja se i usled gastroezofagealne refluksne bolesti, kada se kiselina iz želuca vraća u jednjak, iritirajući sluzokožu i izazivajući bol u grlu. Povrede u predelu grla ili napetost mišića u vratu i grlu takođe mogu prouzrokovati bol.

Kako se mogu manifestovati bolovi u grlu?

 

Bolovi u grlu mogu da liče na povremeno grebanje sluzokože, ali mogu biti izrazito jaki, dok u nekim slučajevima dovode do promuklosti, čak i do potpune nemogućnosti da izustimo artikulisane reči. Tačnije, ostajemo „bez glasa“, što je, razume se, samo privremeno. Načini na koji se grlobolja manifestuje mogu biti:

Blagi bol – koji stvara osećaj suvoće ili blage iritacije u grlu, a često je praćen osećajem grebanja ili svraba. Ovaj tip bola može da bude prisutan pri gutanju ili u miru.

Umereni bol – karakteriše se kao Intenzivniji bol koji ometa svakodnevne aktivnosti, poput jela ili razgovora. Prati ga osećaj pečenja, svraba, a neki ga opisuju i kao probadanje u grlu.

Oštar bol - ovako izražen bol uglavnom je posebno intenzivan priliom gutanja. Oštar bol izaziva utisak da se u grlu nalazi strano telo koje onemogućava gutanje, a javlja se i prilikom najmanjeg pokreta mišića i grlu.

Pulsirajući bol – ako je uzrokovan zapaljenjem ili infekcijom, bol u grlu može imati pulsirajući karakter.

Bol pri otvaranju usta ili pri govoru - ova vrsta bola uzrokovana je napetošću mišića ili fizičkom povredom grla i može biti izuzetno neprijatna.

Otežano gutanje - bol u grlu često izaziva otežano gutanje hrane ili tečnosti, što može doprineti gubitku apetita i dehidrataciji.

Laringitis ili zapaljenje grkljanja – ovo vrsta upale je čest uzrok promuklosti. Može biti izazvana virusima, bakterijama ili iritantima poput duvanskog dima. Promuklost koju izaziva laringitis često prati bol u grlu i kašalj. Neke virusne i bakterijske infekcije mogu da zahvate i glasne žice. U tom slučaju, osim bolova u grlu, dolazi i do gubitka glasa.

Zimske bolesti koje često dovode do bola u grlu obuhvataju respiratorne infekcije i upale koje su učestalije tokom hladnijih meseci uglavnom su prehlada, grip, bakterijske infekcije i laringitis. S druge strane, postoje i zimske bolesti koje obično ne prate bol u grlu, a to su bronhitis, upala pluća ili upala sinusa.

Najefikasniji preparati protiv bolova u grlu

 

Lekovi protiv bola u grlu mogu pružiti olakšanje od nelagodnosti i simptoma, ali važno je napomenuti da efikasnost lekova može da varira u zavisnosti od uzroka bola u grlu. Ako je reč o bolu koji je izazvan prehladom, bakterijskom ili virisnom infekcijom, najčešće se preporučuju sledeće opcije:

Pastile, tablete ili sprejevi koji sadrže anestetike, poput lidokaina ili benzokaina mogu pružiti lokalnu anesteziju i privremeno ublažiti bol u grlu.

Paracetamol, analgetik i antipiretik, koji mogu smanjiti bol i povišenu temperaturu, reporučuje sekod lakšeg oblika bola.

Ibuprofen (Advil, Motrin) i acetilsalicilna kiselina (Aspirin) imaju antiinflamatorno dejstvo i mogu pomoći u smanjenju upale i bolova.

Sprejevi koji sadrže antiseptike, analgetike ili umirujuće sastojke, poput mentola mogu pružiti olakšanje od bola u grlu. Lizalice koje sadrže umirujuće sastojke, poput mentola ili eukaliptusa, takođe mogu pružiti trenutno olakšanje.

Topli napici, kao što su čajevi s medom ili topla voda s limunom, mogu pružiti olakšanje i dodatnu hidrataciju.

Kada je bol u grlu uzrokovan laringitisom, terapija je takođe usmerena na ublažavanje simptoma, te se uglavnom primenjuju navedeni lekovi, uz obavezan odmor, štednju glasa i hidrataciju. Kada se bol u grlu javi usled alergijske reakcije, pogrešno je verovati da će antihistaminici ublažiti bolne tegobe, jer oni ne leče infekcije ni upale grla. Važno je znati da mnogi preparati efiksno ali samo trenutno utiču na simptome bola u grlu. Mogu ih ublažiti, ali neće direktno lečiti uzrok bola u grlu.

Ako je bol u grlu posledica bakterijske infekcije, lekar najčešće propisuje antibiotike. U slučaju virusnih infekcija, lekovi neće direktno delovati na virus, ali se simptomi mogu ublažiti navedenim preparatima. Ukoliko postoji sumnja na ozbiljnija oboljeja ili ako simptomi duže vreme ne prolaze, važno je posetiti lekara radi dijagnoze i odgovarajućeg tretmana. Samolečenje bez konsultacije sa stručnjakom može dovesti do pogrešnog lečenja ili čak maskiranja ozbiljnijih zdravstvenih problema.