Nega kože u zimskom periodu

Nega kože u zimskom periodu

Zima je na pragu, hladni dani nas podsećaju da je vreme za toplu garderobu i obuću. Svaki izlazak iz zagrejanih prostorija na hladan vazduh, zahteva da se utoplimo, ali jedini deo tela koji je uvek izložen temperaturnim promenama je – koža. Njena primarna funkcija je da nas zaštiti od prirodnih nepogoda, nečistoća ili razlika u temperaturi, i zato bi zaštita kože, pogotovo u zimskom periodu, trebalo da zauzima viskoko mesto na našoj listi prioriteta.

Pored kože lica i ruku koje su svakako najizloženije hladnom vazduhu, vetru ili zimskim padavinama, posebnu negu zahteva i naše telo, jer česte promene temperature nepovoljno utiču i na kvalitet čitave površine kože. Primetili smo da svake zime naša koža postaje suva i perutava? Ponekad se javlja crvenilo na licu i rukama, a neretko i svrab na izrazito suvim mestima. Da bi koža što duže štitila nas, potrebno je da i mi zaštitimo našu kožu u hladnim mesecima, kada joj je to najpotrebnije.

Kako hladno vreme utiče na kožu?

Usled niske vlažnosti tokom hladnih dana, naša koža gubi vlažnost. Suv vazduh prosto izvlači vlagu iz kože, te ona postaje dehidrirana. To se naročito oseća na rukama, i na delovima lica koje ne možemo da zaštitimo kapom i šalom. Ako se suvom vazduhu pridruži i vetar, eto idealnih uslova za ispucalu kožu, ali i crvenilo, kao i različite vrste iritacija. Ma koliko da je hladno, sunčevi zraci i tada mogu da oštete kožu. Ako provodimo vreme na snegu, ne smemo gubiti iz vida da baš sneg reflektuje UV zrake, pa može doći do oštećenja kože od sunca. Hladnoća dovodi do skupljanja krvnih sudova i smanjene proizvodnje lipida, a kod onih čija je koža osetljiva ili podložna ekcemima često dolazi do dodatnih komplikacija. Šta možemo da učinimo?

Hidratacija kože tokom zime

Pre svega, neophodno je da vodimo računa o tome da naša koža dobija potrebnu količinu vlage, kako bi sprečili isušivanje i perutanje. Osim balansirane ishrane i dovoljno unosa tečnosti u organizam, neophodna je nega odgovarajućim prepartima. Za početak, koža mora da bude očišćena od šminke, prašine i drugih nečistoća. Zato je najbolje da odaberemo blagu micelarnu vodu kojom ćemo očistiti lice. Mlaka voda i odgovarajući sapun osvežiće kožu i pripremiti je za obaveznu hidrantnu kremu, koju je najbolje naneti ujutru, pre izlaganja kože hladnom i suvom vazduhu.

Hidratantne kreme obično sadrže sastojke koji dubinski hidriraju kožu, obnavljaju epitel i pružaju dodatnu negu. Ukoliko imate suvu kožu, birajte hidrantne kreme koje sadrže ceramide, ureu i glicerin, sastojke pogodne za svakodnevnu upotrebu. Nije naodmet koristiti i hidrirajuće proizvode bogate hijaluronskom kiselinom koja pruža intenzivnu hidrataciju bez osećaja težine. Ako je vaša koža masna, dobro je odabrati hidratantnu kremu koja pruža dovoljno hidratacije, ali istovremeno ne sadrži sastojke koji doprinose višku masnoće i ne začepljuju pore. Osim što povećava količinu vlage u koži, dobra hidrantna krema nadopunjuje kožu lipidima, umiruje je i poboljšava njen sjaj. Večernja nega kože lica zahteva noćnu kremu, posebno formulisanu da pruži intenzivnu hidrataciju i obnovu tokom noći, kada je koža sklona regeneraciji.

Nakon svakog kupanja ili tuširanja, voda na vašoj koži počinje da isparava, što dovodi do značajnog gubitka vredne vlage. Stoga se preporučuje nanošenje hidrantnih losiona ili mleka za telo, u što kraćem mogućem roku. Prilikom odabira ovih proizvoda, dobro je bazirati se na one koji su predviđeni za suvu kožu. Losioni koji sadrže koloidnu zob za smirivanje i hidrataciju kože, keratin ili E vitamin, formulu za dubinsku hidrataciju, ali i sposobnost brzog upijanja u kožu.

krema zima

Zaštita od UV zračenja

Ultraljubičasto sunčevo zračenje u svako godišnje doba može da ošteti kožu, pa ni zima nije izuzetak. Iako ne osećamo toplotu sunca kao leti, UV zraci i dalje prolaze kroz oblake i reflektujući se od snega, dovode do oštećenja kože. Koliko puta se dogodilo da vam lice „izgori“ na skijanju? To je dokaz da su preparati za zaštitu kože od UV zraka zimi neophodni. unčevi zraci su najintenzivniji između 10 sati ujutru i 16 sati popodne, pa ako ne možete da izbegnete boravak na otvorenom u ovom periodu, najbolje je da koristite kreme sa 30 do 60 zaštitnim faktorom (SPF). Poželjno je da kreme sa SPF sadrže niacinamid ,cinkov oksid i titanijum dioksid za fizičku zaštitu od sunca. Oči i predeo oko očiju najbolje je zaštititi naočarima za sunce.

Nega usana u zimskom periodu

Iako je za vrlo hladne dane šal obavezni deo autfita, usne su, pored obraza i nosa, najizloženiji deo lica. Osim na hladnoću i suv vazduh, zbog čijeg uticaja usne ostaju bez vlažnosti i osetljiva koža usana puca, one su posebno osetljive i na UV zračenje. Pored balzama ili maski za usne koji sadrže shea puter, kokosovo ulje, kakao puter ili hijaluronsku kiselinu za hidriranje usana, preporučuju se i balzami sa zaštitnim faktorom. Balzami se mogu koristiti i više puta dnevno, kada god osetimo da su nam usne suve. Neki proizvodi za usne mogu sadržavati iritantne sastojke poput mentola ili kamfora koji dodatno iritiraju suve usne. Takođe, parfemisani balzami za usne mogu sadržati sastojke koji oštećuju osetljivu kožu. Najblagotvorniji su proizvodi sa blagim i hidratantnim sastojcima, i unos dovoljne količine vode u toku dana.

Kako zaštititi ruke u toku zimskog perioda?

Negovane ruke su ne samo odraz lične higijene, već i dokaz da brinemo o zdravlju. Bolni i otečeni zglobovi otežavaju normalno funkcionisanje, a gruba i suva koža ruku ne ide u prilog ni zdravlju ni estetici. Zimske temperature, hladan vetar i suv vazduh mogu značajno uticati na kožu na rukama, uzrokujući suvoću, ispucalost i iritacije. Pre svega, nosite rukavice! Time ćete sprečiti da hladnoća ošteti kožu, ali i sačuvati dobru cirkulaciju. Pored toga, redovno koristite hidratantnu kremu ili balzam za ruke kako biste održali vlažnost kože. Najbolje je izabrati proizvode u kojima su sastojci kao što su glicerin, shea puter, kokosovo ulje i hijaluronska kiselina. Pre izlaska na hladan vazduh, na ruke treba naneti bogat sloj kreme, kako bi se stvorio zaštitni sloj od hladnoće.

Povremeno je poželjno korišćenje blagog pilinga za ruke koji pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i poboljšava apsorpciju hidratantnih proizvoda. Ukoliko su vaše ruke duži vemenski period izložene hladnom vazdhu, razmotrite korišćenje hranljivih maski za ruke, posebno noću. Nanesite debeli sloj hidratantne kreme ili maske, a zatim stavite pamučne rukavice pre spavanja. Na taj način, koža vaših ruku neće pretrpeti značajna oštećenja u toku zimskog perioda. Ne treba zaboraviti ni na kožu glave. Izaberite blage, neagresivne šampone, i izbegavajte svakodnevno pranje kose, kako bi prirodne masti mogle da zaštite kožu glave i kosu.

Kao što vidimo, način uvek postoji. Sve što nam je porebno da naša koža ne strepi od hladnih zimskih dana, nalazi se na dohvat ruke. U našoj kuhinji, ili u dobro opremljenoj apoteci. Ako nismo sigurni koji bi prepart bio najbolji za naš tip kože, uvek se možemo konsultovati sa stručnim licima ili farmaceutima. Ono što uvek treba imati na umu je da pravilna nega kože počiva na dobroj hidrataciji.